Aquest és el manifest que es va llegir el dia 19-8-19 en l'acte de presentació pública davant de l'Ajuntament d'Amposta.

        És un fet evident, encara que fins ara poc visible, que hi ha una part de veïns i veïnes del poble d'Amposta que diu "PROU", que no comparteixen la celebració de festes on, pel divertiment, s'utilitzen bous i se'ls posa en situacions d'indefensió, estrès i patiment físic.


      En els últims anys el lobby taurí al poble d'Amposta ha anat agafant força i això s'ha constatat en la gran quantitats d'actes taurins que s'han anat incrementant any rere any. Pensem que un Ajuntament que se'n diu progressista no pot acceptar, i menys encara finançar, actes festius on s'exerceix el maltractament animal, com passa en el Bou Embolat. Sovint se'ns ha dit què al poble no hi ha debat al respecte, què a la gent ja li sembla bé tal com està tot, i mentre es van acceptant propostes taurines sense filtre i destinant una part considerable dels pressupostos municipals, diners públics pagats per tots, a uns actes que com s'ha demostrat no són compartits per una part important de la població.


      Va ser a finals del mes d'Octubre de l'any passat quan un col•lectiu  format per  gent  d'Amposta, ens vàrem agrupar  al voltant del  nom  "Tots Som Poble" i vam pensar que ja començava a ser hora d'actuar i ajudar a obrir a nivell de  poble un debat tranquil, respectuós i seré, encaminat a reflexionar sobre el divertiment en el patiment animal, sobre què s'entén per tradició i cultura, i a afavorir la creació d'una consciència que ens fes créixer en valors humans positius i de respecte a tots els éssers vius.


      Fruit d'aquest debat de carrer dut a terme durant dos mesos, el dia 24 de Gener vàrem entrar al registre de l'Ajuntament d'Amposta una petició avalada per 608 signatures de veïns i veïnes en la que es demanava que de manera progressiva es minvessin els actes taurins al poble d'Amposta, començant per aquells que representen un tractament cruel dels animals, com és el cas del Bou Embolat. També què el consistori es replantegés el fet de donar suport a una proposta per facilitar la implantació del projecte de museïtzació del bou brau al terme municipal d'Amposta. Tot seguit vàrem entrevistar-nos amb cada un dels representants dels grups polítics que en aquell moment, mesos abans de les eleccions, hi havia a l'Ajuntament. Ens vàrem presentar i els vàrem informar del nostre pensar i forma d'actuar.


     Passats uns mesos, al mes de Maig va haver-hi les eleccions municipals, que van comportar un important canvi al consistori. Ara els governants tenen quatre anys per disposar d'una tranquil•la capacitat per governar i maniobrar, per fer un canvi en la política del divertiment i de la festa taurina al poble d'Amposta. Així i tot han arribat les Festes Majors del Poble i no hem visualitzat canvis al respecte. "No hi havia temps, ja tot estava contractat....", es pot sentir dir.


     I a partir d'ara? Podrem visualitzar una política municipal que aposti per un divertiment sa i respectuós? Es posarà fil a l'agulla per a deixar d'afavorir les festes amb patiment animal? Valoraran la desorbitada assignació econòmica que representen els actes taurins que es fan a Amposta i què se'n podria fer d'aquests diners si no es destinessin a aquests tipus de festa?.


     En el moment actual, el que era el col•lectiu "Tot Som Poble” s’ha constituït i registrat com a Associació al registre d’associacions de la Generalitat de Catalunya per tal de consolidar-nos i seguir treballant de manera més amplia i eficaç.

     Incidirem en l'opinió, la sensibilització, la conscienciació i la transparència, i actuarem pel que fa a gestió pública per tal de reivindicar el que entenem que ha de ser una societat que aposta,  per damunt de tot, pel respecte a tothom, inclosos els animals, i que la cultura, la creativitat i la tradició ben enteses han de ser una part important de la festa.

 

HI HA UNA AMPOSTA QUE DIU "PROU".

Associació “Tots Som Poble”. Amposta
Amposta 19 d'Agost 2019